## Question

primary 6 | Maths | Data Analysis

Anyone can contribute an answer, even non-tutors.

##### Durga

chevron_right chevron_right chevron_right

How to do (b) ? Thank you so much!

Date Posted: 10 months ago
Views: 87
J
10 months ago
a) Brown bag has 5 more \$2 notes than blue bag. Question says there are 15 \$2 notes altogether.

So take 15 - 5 = 10. Now both bags have the same number of \$2 notes.

10 ÷ 2 = 5. There are 5 \$2 notes in the blue bag to begin with.

b) 2/3 of the notes in brown bag = 3/4 of the notes in blue bag.

It's like saying 2 units out of 3 in brown bag = 3 units out of 4 in blue bag.

Since the 2 units and the 3 units are equal, make the number of units the same.

Brown: 2 units x 3 = 6 units
Blue: 3 units x 2 = 6 units

But we know that total units in brown bag is 3. So 3 units x 3 = 9 units

For blue bag, it's 4 units x 2 = 8 units.

So brown bag → 9 units
Blue bag → 8 units.

Question says there are 2 more \$5 notes in the blue bag than brown bag.

But from part a), we know that there are 5 more \$2 notes in the brown bag than blue bag.

So if we think in terms of the number of notes,

5 - 2 = 3.

Overall, there are 3 more notes in the brown bag than blue bag.

9 units - 8 units = 1 unit.

So since number of notes in brown bag is 1 unit more than in blue bag,

1 unit = 3 notes.

Number of notes in blue bag
= 8 x 3 = 24

Number of \$5 notes in blue bag
= 24 - 5 = 19

Total amount of \$ in blue bag
= 19 x \$5 + 5 x \$2
= \$95 + \$10
= \$105

clear {{ downvoteCount * -1 }} Downvotes
1st
The model helps you to visualise :) any questions hmu :D
Date Posted: 10 months ago
J
10 months ago
Slight error there. 8 x 3 = 24, not 21.
Tea Pei Si
10 months ago
Oops oh ya. Thanks :')